Waarom kiezen voor natuurlijke producten en het belang van de samenstelling van je producten

Je leest het overal “0% parabenen”, “geen siliconen”, “zonder bewaarmiddelen”, “geen minerale oliën” maar wat zijn al deze termen nu en waarom is dit zo belangrijk voor jouw huid? Dat vertel ik je hieronder. 

  • Parabenen zijn chemische stoffen die als bewaarmiddelen dienen. Parabenen worden vaak vernoemt als hormoonverstoorder. Sommige mensen worden allergisch voor parabenen wat zich uit in eczeem. Om dit te vermijden gebruik je beter producten zonder parabenen. 
  • Minerale oliën (aardolie) zorgt ervoor dat je huid afgesloten wordt en dat het vocht in de huid blijft. Goed zou je denken toch? Helaas, door het gebruik van minerale olie wordt je huid lui waardoor je eigen beschermingsmechanisme niet meer goed functioneert. Doordat het vocht niet kan verdampen in de huid, blijft de huid vochtig en ontvangen de hersenen geen signaal van uitdroging. Het lichaam besluit de productie van vocht en vet naar de huid te verminderen, met als gevolg dat celprocessen achteruit gaan en de huid niet zelf meer in staat is om vocht in de cellen vast te houden. Bovendien werkt het beschermend en verzachtend op de huid, maar niet huidvoedend. Hierdoor werkt minerale olie alleen maar oppervlakkig en worden de huidlagen met levende cellen niet gevoed of gestimuleerd. Gebruik dus beter een product met plantaardige oliën bv: glycerine. 
  • Siliconen leggen een laagje op de huid dat zorgt voor verstopping. Hierdoor kunnen goede stoffen niet tot in de diepere huidlagen dringen. Verstopte poriën zijn een goed recept voor het ontstaan van puistjes. Veelvuldig gebruik van producten met siliconen kan leiden tot acné. 
  • PEG’s of Polyethyleen Glycol heeft 2 negatieve gevolgen voor je huid: het laat andere slechte stoffen makkelijker je huid binnen dringen (denk aan invloeden van buitenaf, bacteriën,…) en het kan je vochtbalans aantasten (waardoor je een droge of soms te vette huid krijgt)
  • Ftalaten worden ingezet als oplos- en fixatiemiddelen, of om de geur in parfum en de kleur in cosmetica te stabiliseren. Ook dit zijn hormoonverstoorders. Er ontstaat een teveel aan oestrogeen in je lichaam wat vervelende gevolgen kan hebben zoals vroeger in de overgang, migraine, verminderde vruchtbaarheid. 

Meer weten over de juiste producten? 

Kom langs en we vertellen je al onze kennis en tips! 

Afspraak op www.azare.be